Inloggen | Registreren
Winkelwagen
Dé groothandel en specialist van Nederland en België
Onverslaanbaar in kwaliteit, service en prijs!
Voor 17.00 uur besteld = morgen op de zaak
Op elke aankoop 100% tevredenheidsgarantie
+31 (0)53 538 7701    verkoop@kabelbinders.nl
Vandaag voor 17.00 uur besteld
Morgen op de zaak (werkdagen)
Betrouwbare kwaliteitsproducten
Scherpste groothandelsprijzen

Welke kabelbinder moet ik nou kiezen?

Welke kabelbinder moet ik nou kiezen?
Geplaatst op 7-5-2024 door Ruben Lussing

Welke kabelbinder moet ik nou kiezen?

Wie heeft het niet in de schuur liggen: een zakje met kabelbinders? Hét probleemoplossende product dat wordt geroemd om zijn toepasbaarheid en eenvoud. Maar als iets er makkelijk uitziet is dat het vaak niet. Helemaal als u zich bedenkt binnen welke extreme omstandigheden onze kabelbinders worden gebruikt. Dit vereist van het product dat het blijft presteren onder extreme hitte, bij striemende kou, in de brandende zon, onder de glibberige smeerolie of terwijl het wordt blootgesteld aan bijtende chemicaliën of zuren.

Uitzonderlijke omstandigheden vereisen specifieke eigenschappen en hier wordt aan voldaan door te kiezen voor het materiaal dat aan de gevraagde eisen kan voldoen. Graag informeren wij u over de verschillende synthetische materialen die wij gebruiken voor onze kabelbinders.

 

PA 6.6 Nylon

Eerst gaan we het hebben over de ‘standaard’ kabelbinder in het ons assortiment. Onze standaard is hoog en u bent daarom verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig synthetisch product. Onze ‘standaard’ kabelbinder is gemaakt van 100% Puur Polyamide 6.6 Nylon. De producent waar wij mee samenwerken is het Amerikaanse bedrijf Ascend en Dupont waar wordt gewerkt met strenge eisen voor de productieprocessen waardoor een constante kwaliteit kan worden gegarandeerd.

Het verschil met kabelbinders van sommige andere aanbieders is dat zij concessies doen wat betreft de kwaliteit door grondstoffen te versnijden met laagwaardige grondstoffen. Hiermee worden kosten bespaard want hoogwaardige 100% pure grondstoffen zijn kostbaar en de prijzen hiervan zijn onderhevig aan marktwerking. Een kwalitatief inferieur product oogt op het eerste gezicht mogelijk niet anders dan het product dat wij leveren, maar dit vertaald zich natuurlijk wel in wisselende of tegenvallende prestaties. In ieder geval geeft het geen garantie waar u als consument op rekenen kunt en aangezien wij van kabelbinders.nl leveren aan allerlei industrieën en professionele gebruikers kunnen wij het ons niet permitteren om slechte kwaliteit te verkopen. Onze kabelbinders zijn gegarandeerd van een kwalitatief hoge standaard die wordt onderschreven door de nodige certificaten waardoor u verzekerd bent van het beste van het beste.

 

Samenstelling en bereiding

In onze webshop bieden wij louter A-merken aan. Veel producten bieden wij aan van het merk PRO-TIE® en de synthetische producten van dit merk die worden gemaakt 100% pure Polyamide 6.6 Nylon zijn dus allemaal onversneden. Dit zorgt ervoor dat er geen zwakheden zitten in de sterke chemische verbinding. Deze verbinding bestaat uit de eenheden hexamethyleendiamine en adipinezuur die zich afwisselend herhalen en beide 6 koolstofeenheden hebben waardoor het de aanduiding krijgt ‘PA 6.6 Nylon’.

Nylon is de benaming voor synthetische vezels die behoren tot de polyamide familie en tot stand zijn gekomen door een bereidingsproces van chemische synthese. Dit zijn vezels die zijn ontworpen in het laboratorium en niet als dusdanig in de natuur voorkomen. De moleculen in deze verbindingen liggen zeer dicht tegen elkaar en de keten die ze vormen is daarom niet makkelijk te breken. De keten is uiteraard niet onverwoestbaar en kan gebroken worden door temperatuur of kracht

 

Kenmerken Polyamide 6.6

Alle synthetische kabelbinders in ons assortiment zijn veilig en duurzaam te gebruiken voor toepassingen waarbij de temperatuur daalt tot 40°C onder nul of stijgt tot 85°C boven nul. Daarnaast is het materiaal ‘thermisch stabiel’ wat wil zeggen dat het goed bestand is tegen fluctuaties in temperaturen. Er kan echter vervorming optreden wanneer er buiten de genoemde uitersten wordt getreden qua temperatuur waardoor de prestaties van het product zullen afnemen. Wees niet bang, volledig smelten doet PA 6.6 Nylon pas bij een temperatuur van 263°C. Tegen de tijd dat het kwik in de barometer is gestegen tot dit smeltpunt mag u er wel van uitgaan dat de kabelbinder zijn treksterkte is verloren.

 

Eigenschappen

Wat is treksterkte? Dit is de mechanische eigenschap van het product en geeft aan hoeveel spanning langdurig kan worden uitgevoerd op de kabelbinder zonder dat het breekt. De treksterkte van PA 6.6 Nylon is bijvoorbeeld 75 MPa. Voor uw beeld, een kabelbinder van slechts 2,5 millimeter breed gemaakt van 100% Pure Polyamide 6.6 Nylon heeft een treksterkte van 8,2 kilogram. Dat wil zeggen dat je veilig langdurig dit gewicht aan spanning mag uitoefenen op dit product zonder dat dit de chemische structuur verzwakt. Doordat er geen zwakheden zitten in chemische verbinding kan deze mechanische eigenschap worden gegarandeerd. Getuige hiervan is de brede certificering van onze producten die deze kwaliteit onderschrijven.

Onze kabelbinders kunt u kopen in verschillende maten. Hoe breder de band; hoe hoger de treksterkte. Op de productpagina in onze webshop staan veel eigenschappen vermeld waaronder de minimale treksterkte.

 

PA 6.6 Nylon met additieven

Wanneer u een kabelbinder koopt wilt u ervan kunnen uitgaan dat deze doet wat het moet doen en u er geen omkijken naar heeft. De betrouwbaarheid van het product valt en staat met de kwaliteit van het materiaal dat wordt gebruikt. Aan onze synthetische banden worden daarom geen grondstoffen toegevoegd die afbreuk doen aan de kwaliteit. Zo bevatten onze synthetische banden geen cadmium, siliconen en halogeen waardoor deze bestand zijn tegen oliën, vetten, brandstoffen en oplosmiddelen zonder verlies van kwaliteit.

 

UV-bestendigheid

Van nature zijn polymeren gevoelig voor zonlicht waardoor de kwaliteit bij langdurige blootstelling aan uv-straling achteruit zal gaan. In de regel zijn zwarte synthetische kabelbinders beter bestand tegen ultraviolette straling dan witte- of anders gekleurde kabelbinders. Dit komt doordat er ‘carbonzwart’ wordt toegevoegd als pigment tijdens de productie en dit element heeft als bijwerking dat het beschermend werkt tegen uv-straling.

Tijdens het productieproces kunnen ook nog extra UV-stabilisatoren worden toegevoegd waardoor het materiaal de Uv-straling volledig opneemt of blokkeert. Deze stabilisatoren worden alleen toegevoegd aan zwarte kabelbinders en deze kunt u vinden in onze webshop onder de naam ‘Extra UV++ Kabelbinders’. Het basiselement van deze kabelbinder is nog steeds het betrouwbare polymeer PA 6.6 Nylon en onder Zuid-Europese omstandigheden behoudt dit product ruim 7 jaar zijn UV-werende eigenschap. In Noord-Europese landen zoals de Benelux waar de Uv-straling van de zon minder sterk is, gaat de ‘Extra UV++ Kabelbinder’ gerust 10 jaar mee.

 

Hittebestendig

PA 6.6 Nylon is van zichzelf al goed bestand tegen hoge temperaturen. Echter kunnen bepaalde toepassingen omstandigheden met zich mee brengen waarbij de temperatuur structureel of incidenteel boven de 85°C uitkomen. In deze gevallen doet u er goed aan om een kabelbinder te gebruiken die hiertoe uitgerust is. Binnen ons assortiment hebben we een kabelbinder waarbij mineralen zijn toegevoegd aan het basismateriaal waardoor de hitte onttrokken wordt aan het product en deze zijn vorm behoudt bij een structurele stijging van de temperatuur tot 125 °C of bij kortstondig temperatuur stijgingen tot 150 °C.

 

Met metaalpigmenten / Detecteerbare - HACCP

Door de toevoeging van metaalpigmenten (metaalstof), welke bestaan uit minuscule deeltjes metaal, aan de polyamide zijn de eindproducten die hieruit vervaardigd worden tot in de kleinste deeltjes detecteerbaar door metaaldetectoren en röntgen apparatuur. Deze metaaldeeltjes worden doelbewust toegevoegd aan het polymeer, waardoor eventueel metaalstof tijdens de productie gemakkelijk kan worden opgespoord.

Het toevoegen van detecteerbaar metaalstof in o.a. Polyamide 6.6 Nylon biedt verschillende voordelen. Allereerst verbetert het de algehele productveiligheid door potentiële risico's te verminderen. Bovendien draagt het bij aan de naleving van regelgeving en normen, wat essentieel is voor de reputatie en betrouwbaarheid van het product. Daarnaast maakt detecteerbaar metaalstof het mogelijk om snel en efficiënt eventuele verontreinigingen op te sporen, waardoor de kwaliteit van het eindproduct wordt gewaarborgd.

Het is goed om te weten dat de mechanische eigenschappen van de kabelbinder, waaronder de trekkracht en de tempraturen waar deze tegen bestand is, niet worden beïnvloed door de toevoeging van de metaalpigmenten. Zo kan er optimaal geprofiteerd worden van zowel de prestaties van de Polyamide (Nylon) en de detecteerbaarheid van de metaalpigmenten om bijvoorbeeld productverontreiniging te voorkomen.

 

Polyamide 12 Nylon

Polyamide 12 Nylon is een broertje van PA 6.6 Nylon. De verbinding van dit materiaal bestaat uit de monomeren dodecaandizuur en 1,12- diamino-dodecaan waarbinnen in totaal 12 koolstofatomen zitten waardoor het de aanduiding PA 12 Nylon krijgt. Het smeltpunt van dit materiaal ligt rond de 180°C wat beduidend lager is dan het smeltpunt van PA 6.6 Nylon dat rond de 263°C ligt. Toch is ook dit materiaal veilig te gebruiken bij temperaturen die oplopen tot 85°C en in vergelijking tot PA 6.6 Nylon kan dit materiaal bijvoorbeeld beter tegen vocht.

In de regel bent u beter geholpen met een kabelbinder van het materiaal PA 6.6 Nylon. De uitzondering is wanneer u een kabelbinder zoekt die continue bloot wordt gesteld aan sterke uv-straling. PA 12 Nylon is namelijk van nature beter bestand tegen zonlicht en binnen ons assortiment is een artikel opgenomen onder de naam ‘PA 12 Extreem UV++ bestendig’ waar extra UV-stabilisatoren aan toegevoegd zijn. Deze kabelbinder is in een speciale UV-kamer 3700 uur blootgesteld aan straling zonder in te boeten aan kwaliteit. Dit staat gelijk aan 25 jaar gegarandeerde bescherming tegen Uv-straling!

 

Polypropyleen

Een ander thermoplastische materiaal dat wordt gebruikt voor onze kabelbinder is polypropyleen aangeduid met de afkorting ‘PP’. Dit materiaal is afgeleid van andere monomeren en behoort daardoor toe aan de polyolefine familie. Dit materiaal is in vergelijking tot PA 6.6 stijver en lichter waardoor het slechter scoort qua mechanisch eigenschappen maar toch levert dit materiaal nog voldoende treksterkte. De chemische verbinding van PP is simpel en bestaat uit koolstof- afgewisseld met waterstofatomen. Dit is een zogenoemde keten met een alifatische aard wat zoveel betekent als dat het een rechte keten is. Deze eenvoud zorgt ervoor dat het materiaal verminderd reageert op veel chemicaliën en beter bestand is tegen corrosie en degradatie. Daarnaast heeft het materiaal uitstekende waterafstotende kwaliteiten waardoor het bestand is tegen de waterige oplossing van chemicaliën.

Kabelbinders gemaakt van deze grondstof worden met name gebruikt binnen de chemische industrie. Deze toepassing spreekt voor zich wanneer je het hier voorgaande leest, maar buiten deze industrie wordt dit type kabelbinder ook gebruikt binnen de voedsel- en levensmiddelenindustrie, veevoerindustrie en door farmaceutische bedrijven. Polypropyleen heeft namelijk de eigenschap dat het blijft drijven waardoor productverontreiniging makkelijk kan worden voorkomen. Daarnaast worden deze kabelbinders vaak opvallend wit of groen gekleurd waardoor deze goed visueel detecteerbaar zijn.

 

Onder aan de streep

De kwaliteit van de kabelbinder valt en staat met het materiaal waar het van gemaakt is. Het ene materiaal presteert beter dan het andere materiaal onder bepaalde omstandigheden en u doet er dus uw voordeel mee om goed na te gaan onder welke omstandigheden u de kabelbinder gaat gebruiken. In de regel bent u goed geholpen met de kabelbinders binnen ons assortiment die gemaakt zijn van PA 6.6 Nylon. Heeft u nog vragen of is iets u nog niet helemaal duidelijk? Wij van kabelbinders.nl staan tijdens kantoortijden voor u klaar met een antwoord en helpen u de juiste kabelbinder te kiezen voor uw toepassing.

 
Materiaal Kabelbinder

100% Puur Polyamide 6.6 (PA 6.6)
Polyamide 6.6 (PA 6.6) + 1% Kleurstof
Polyamide 6.6 (PA 6.6) + 1% Koolstof

Polyamide 6.6 (PA 6.6) + UV additieven
Polyamide 6.6 (PA 6.6) + Metaalstof
Polyamide 6.6 (PA 6.6) + RVS-316
Polyamide 6.6 (PA 6.6) + Stabilisatoren

Wit / Naturel
Gekleurd, Kleuren
Zwart UV-bestendig

Speciaal UV++ bestendig
Detecteerbaar (HACCP)
RVS 316 sluiting
Hittebestendig

100% Pure Polyamide 12 (PA 12)

PA 12 Extreem UV++ Bestendig

Polypropyleen (PP)

Chemisch bestendig

RVS AISI 304

RVS 304 Staal

RVS AISI 316
RVS AISI 316 + Epoxy coating

RVS 316 Staal
RVS 316 Staal + Epoxy Coating
 
Certificaten rohs, tüv, ce
100% tevredenheidsgarantie
Op alle producten en service!
Vakkundig advies
Betrouwbare ondersteuning
Scherpste groothandelsprijzen
Grote voorraad, direct geleverd
Ervaren, betrouwbaar
Dé groothandel en specialist

Winkelwagen

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen